logo 02 
  • slider_pic_01.jpg
  • slider_pic_02.jpg
  • slider_pic_03.jpg
  • slider_pic_04.jpg

dionysos

Ο Βασίλι Καντίνσκι (16 Δεκεμβρίου 1866 – 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης και θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα, καθώς ήταν πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης.
Γεννήθηκε στη Μόσχα από εύπορη οικογένεια της εποχής και μεγάλωσε με τη θεία του Ελισάβετ, αδερφή της μητέρας του, γιατί λίγο μετά την μετακίνηση της οικογένειας στην Οδησσό, οι γονείς του χώρισαν.
Το 1886 ξεκίνησε σπουδές νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας έχοντας ήδη παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής όσο καιρό ήταν στην Οδησσό.
Σε ηλικία τριάντα ετών έφυγε ξανά από τη Μόσχα με σκοπό να ακολουθήσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου είχε δημιουργηθεί η «Απόσχιση», μια ομάδα καλλιτεχνών που ακολουθούσαν διαφορετικές τεχνοτροπίες. Ο Καντίνσκι αρχικά φοίτησε στη σχολή ζωγραφικής του Αντόν Αζμπέ, αργότερα όμως έγινε μέλος της ομάδας του Φραντς φον Στουκ, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους δασκάλους σχεδίου και ζωγραφικής της εποχής. Ένα χρόνο αργότερα, θέλοντας να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, εγκατέλειψε το εργαστήριο του Στουκ και το 1901 ίδρυσε την ένωση "Phalanx", οργανώνοντας παράλληλα την πρώτη έκθεση με δικά του έργα και άλλων καλλιτεχνών.
Μόλις ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1914, ο Καντίνσκι έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελβετία πριν επιστρέψει ξανά στη Μόσχα, όπου το Φεβρουάριο του 1911 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Νίνα Αντρεγιέφσκαγια, κόρη στρατηγού.
Για τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της τέχνης, την αναδιοργάνωση των μουσείων, έγραψε αρκετά δοκίμια για τη ζωγραφική, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε επτά εκθέσεις.
Με το τέλος της Ρωσικής επανάστασης και έχοντας επιβληθεί το δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, τα έργα του απομακρύνθηκαν από τα μουσεία της Ρωσίας και ο ίδιος εγκατέλειψε για μια ακόμα φορά την πατρίδα του για να εγκατασταθεί στη Γερμανία. Δίδαξε στη σχολή Μπαουχάους και ανέλαβε το εργαστήριο τοιχογραφίας.
Εκείνη την εποχή οι πίνακές του άρχισαν να διακρίνονται από μια αυστηρότητα και εμφανή γεωμετρικά σχέδια. Επίσης ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Καντίνσκι στα έργα του χρησιμοποιούσε θερμά χρώματα ξαφνικά άρχισε να δουλεύει με «ψυχρά» χρώματα, χαρακτηριστικό της αποκαλούμενης και «ψυχρής περιόδου» του Καντίνσκι.
Μετά τη σχολή Μπαουχάους δίδαξε και στη σχολή της Βαιμάρης όπου και παρέμεινε μέχρι το 1925 όταν μετά την εκστρατεία των Ναζί κατέφυγε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο προάστιο Νειγύ-συρ-Σεν.
Εκεί ο Καντίνσκι απανασυνδέθηκε με παλιούς του φίλους καλλιτέχνες, όπως ο Ντελωναί, γιατί η αφηρημένη του ζωγραφική δεν έγινε ιδιαίτερα δεκτή στη Σχολή των Παρισίων. Έτσι ζούσε και εργαζόταν απομονωμένος, προχωρώντας σε νέες διαφοροποιήσεις της εικαστικής του έκφρασης. Χρησιμοποιούσε πρωτότυπους συνδυασμούς χρωμάτων και «βιομορφικά» σχήματα. Πολλά είναι τα έργα του που καταστράφηκαν από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.
Ο Βασίλι Καντίνσκι πέθανε σε ηλικία 78 ετών από αρτηριοσκλήρωση (13/11/1944) και η ταφή του τελέστηκε στο Νειγί-συρ-Σεν.

 

 

 

 

Save

round wood round metal round glass round keramika round epoxiaka round misc